B grupės vitaminai mažina širdies smūgio riziką

Cardio

Kanadoje atliktas tyrimas parodė, kad daug vitamino B vartojantiems žmonėms, ypač jei jie jaunesni nei 70-ties, yra mažesnė tikimybė patirti širdies smūgį.

Tačiau kiti panašūs tyrimai buvo padarę priešingas išvadas apie vitaminų galimybę apsaugoti nuo šios širdis kraujagyslių ligos, teigia dr. Larry B. Goldstein iš Djuko universiteto Šiaurės Karolinos valstijoje. Pasak jo, reikės atidžiai išnagrinėti naujojo tyrimo rezultatus. Kanados mokslininkai siekė nustatyti, ar didelės trijų rūšių vitamino B dozės, sumažindamos amino rūgšties homocisteino kiekius, gali sumažinti širdies smūgio riziką. Kai kurie tyrėjai didesnius amino rūgšties kiekius yra susieję su didesne širdies smūgio rizika, ir tokios nuomonės laikosi ir Amerikos širdies asociacija.

Toronto ir McMaster universitetų mokslininkai išnagrinėjo duomenis didelio tyrimo, kuriame 5522 širdies ligomis sergantys pacientai kasdien vartojo kelių rūšių vitaminus arba placebą. Vitaminus vartojusieji tiriamieji kasdien gaudavo 2,5 miligramo B grupės vitamino folio rūgšties, 50 miligramų vitamino B6 ir vieną miligramą vitamino B12. Šie kiekiai yra didesni, nei žmogus paprastai gauna su maistu ar multivitaminais. Tyrimo duomenys buvo pristatyti Amerikos širdies smūgio asociacijos surengtoje tarptautinėje konferencijoje San Diege, praneša medlineplus.gov.

Per vidutiniškai penkerius metus trukusį tyrimą širdies smūgį patyrė beveik 5 procentai stebėtų pacientų. Mažesnė rizika patirti smūgį pastebėta tarp tų, kurie vartojo vitaminus, tačiau tyrėjai šį skirtumą įvertino kaip nedidelį. Tyrėjai teigia, kad 13-kai iš 1000 vitaminai padėtų išvengti širdies smūgio. Nustatyta, kad daugiau naudos iš vitaminų turėjo kelios grupės: jaunesni nei 70 metų, kurie tyrimo pradžioje turėjo didesnius cholesterolio ir homocisteino kiekius, kurių maistas nebuvo praturtintas folio rūgštimi ir kurie pradedant tyrimą nevartojo antitrombocitinių vaistų (tokių kaip “Plavix”) ar cholesterolį mažinančių statinų.

Nenustatyta, kad vitaminų terapija turėjo įtakos širdies smūgio, kurį patyrė kai kurie dalyviai, stiprumui. Kitas konferencijoje pristatytas tyrimas nustatė, kad vartojant rekomenduojamą vitamino B kiekį sumažėja homocisteino kiekis ir sumažėja tikimybė patirti pakartotinį širdies smūgį. Kalifornijos universiteto mokslininkai surinko ir panaudojo demografinius, klinikinius ir laboratorinių tyrimų duomenis apie daugiau kaip 3 tūkstančius asmenų, kurie buvo patyrę širdies smūgį. Jie buvo ištiriami po 6, 12 ir 24 mėnesių. Nustatyta, kad vitaminus vartojusiems asmenims tikimybė vėl patirti širdies smūgį buvo mažesnė nei vitaminų nevartojusiems (13,4 proc. prieš 20,3 proc.).

Kartu specialistai pabrėžia, kad sveika mityba yra geriausias būdas apsisaugoti nuo širdies smūgio, o jei vartojami vitaminai ar mineralai, tai jų nauda gali pasireikšti ne iškart, o ilgainiui.

Dėmesio! Sergantiems cukriniu diabetu – B vitamino vartojimas gali būti pavojingas (draudžiamas).

Pagal http://www.manosveikata.lt informaciją.